Acht topacts tijdens jeugdsauwelen in Made

Afgelopen zondag rukte de May uit voor het jeugdsauwelen. Voor deze 14e editie betraden Koert-Jan, Maarten, Anika, Dave, Jens, Serena, Sofie en Jelle het podium; acht topacts die het publiek wisten te vermaken. De publieksprijs werd gewonnen door Sofie, die eveneens de eerste prijs won bij de sauwelèrs tot 14 jaar. Het was debutant Dave die met zijn kraamhulp-sauwel de eerste prijs wist binnen te hengelen bij de sauwelèrs van 14 t/m 18 jaar. 

In volgorde van opkomst werden de acht acts voorgesteld door Opperspreekstalmeester Niels van Meggelen. Het woord 'Opperspreekstalmeester' werd overigens al snel vervangen door 'Presenteermeneer', iets wat Prins Tommes wel kon appreciëren, euh, op prijs kon stellen, omdat het nogal een tongbreker is. De openingsact werd verzorgd door Koert-Jan de tuinman, die in een felgroene tuinoverall met harkje, schepje en een kruiwagen aan zijn sauwel begon. Hij vertelde dat hij op school al een grote voorliefde had voor Roos, de bloemetjes en de bijtjes. Koert-Jan kon echter niet tegen bloed, dus zijn verkering duurde maar 3 weken.

De act van Koert-Jan werd gevolgd door die van Maarten, die als Tinuske van Polderevents in een paars/oranje pak het podium op liep. Tinuske bracht in zijn sauwel een aantal leuke woordspelingen en grappen, waaronder die over het gemiddelde gewicht van een vrouw. Zijn antwoord daarop was 56,5 kg, iets wat op zichzelf al hilariteit vanuit de zaal opleverde. De derde act werd opgevoerd door Anika, alias Annie van Expeditie De May 2019. In haar sauwel moesten Angelique Schellekens, Harry Bakker en Prins Tommes het ontgelden, waarbij die laatste zelfs geblinddoekt meelwormen heeft moeten eten. 

De laatste act voor de pauze was die van Dave, die als Jannes Bond 008, de kraamhulp met een kinderwagen het podium op komt. Jannes werkte voorheen in de ouderenzorg maar heeft bewust gekozen voor de kraamhulp, want zo legt hij uit: grote mensen, grote kak, kleine kontjes, kleine strontjes. In de pauze werd Antoin van Meggelen het podium op geroepen. Vanwege zijn vele activiteiten bij De Plakkers, het sauwelen, het opjuinen, de optocht en natuurlijk het jeugdsauwelen, werd hij geridderd in de Orde van de Mayse Leut.

Het sauwelen vervolgde na de pauze met de act van Jens, alias Jandini Asperini, de Quizmaster. In een rap tempo gooide Jandini woordgrappen over spelletjes de zaal in. Wie van de drie, Eén van de acht, Ganzenborden, Mens erger je niet, Per seconde wijzer en zelfs De May Kwist moest eraan geloven. Na deze woordspelingen van spellen, nam Serena het podium als Grietje Granaat, de Drilsergeant. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het jeugdsauwelen, liep Neukop Lambregts niet voorop tijdens de opkomst. Grietje Granaat moest en zou voorop lopen, iets wat haar dus maar mooi gelukt is!

Sofie kwam met een glitter broekje, glitter petje en roze schoenen het podium op als Sofie de Vlogger. Naar eigen zeggen wereldberoemd op de May, vertelde ze over de avonturen die ze beleeft tijdens het vloggen. Zo probeerde ze eens een fles wijn veilig van Wagenberg naar Made te vervoeren op haar fiets. Uit angst dat ze zou vallen en de fles kapot zou gaan, heeft ze hem zelf maar leeggedronken. Iets wat wel goed was, want ze is onderweg nog drie keer gevallen. Als laatste sauwelaar mocht Jelle het podium betreden als De Straotemaoker. Jelle komt altijd te laat op het werk, iets waar hij zelf niks aan kan doen aangezien ze altijd al begonnen zijn als hij aankomt waardoor hij dus niet kan weten hoe laat ze eigenlijk starten. Ook vond hij het maar oneerlijk en voelde hij zich depressief als hij op het kerkhof loopt. Hier rust Jantje, hier rust Pietje… Jelle is de enige die nog écht werkt. 

De foto's van het jeugdsauwelen mochten wij wederom ontvangen van Johan Marijnissen, we hebben een selectie voor u geplaatst in de fotoslider boven dit artikel. Annie Marijnissen heeft voor ons omschreven waar de jeugd het afgelopen zondag allemaal over gehad heeft. Wij danken Johan en Annie hartelijk voor de hulp bij de verslaglegging van het jeugdsauwelen 2019!

Beelden bij dit artikel