Actie ‘Maak Het Lichter’ van Jan Diependaal voor Inloophuis TOON in Waalwijk

Het Inloophuis TOON in Waalwijk is een ontmoetingsplek voor iedereen, ongeacht leeftijd, die direct of indirect met kanker te maken heeft of heeft gehad. Aanstaande zaterdag 8 februari 2020 houden zij een open dag en tijdens deze open dag zal Madenaar Jan Diependaal zijn CD ‘Maak Het Lichter’ presenteren.

Jan maakte twaalf jaar geleden voor het eerst kennis met het Inloophuis TOON. Bij zijn vrouw werd een eierstoktumor ontdekt en een half jaar voor zij daaraan overleed, gingen zij en Jan samen in Waalwijk schilderen. Dat heeft hen beiden goed gedaan. Hoewel de ziekte er niet minder door werd, voelde het wel lichter. Begin mei 2019 werd Jan zelf gediagnosticeerd met prostaatkanker, iets wat hem in een donkere en onzekere tijd bracht. Jan daarover: “De vanzelfsprekendheid dat ik op mijn lichaam kon vertrouwen viel weg. Voor de diagnose voelde ik me een ‘heel’ mens, na de diagnose lag mijn wereld in stukken. Na de eerste schok probeerde ik een nieuwe vorm te vinden om verder te kunnen met mijn leven. De gedachte: ‘Ik heb kanker, maar ik ben het niet’, gaf een nieuwe inhoud aan mijn leven. Ik ontdekte dat ik veel steun en hulp ondervond bij het maken van muziek en zingen.”

Zo werd in de zomer van 2019 het idee geboren om samen met zijn muzikale begeleider, Jan-Marie Wouters, opnames voor een CD te maken en vanuit dat idee groeide het plan om daaraan een actie te verbinden voor het Inloophuis TOON. De CD ‘Maak Het Lichter’ wordt op de open dag van het inloophuis gepresenteerd en uitgedeeld aan iedereen die een symbolisch bedrag van 10 euro (of meer) doneert. De opbrengst komt ten goede aan het inloophuis in Waalwijk. De open dag is van 11.00 tot 16.00 uur aan de Jan de Rooystraat 15 in Waalwijk en start met een expositie van het werk van diverse schildergroepen en diverse kinderactiviteiten, waaronder het verhaal ‘Grote boom is ziek’. Om 14.00 uur volgt de cd-presentatie van en door Jan, waarbij hij zelf ook een optreden zal geven. Om 15.00 uur zal de kindermusicalklas Kunstencentrum Waalwijk ook een optreden verzorgen. Bent u zaterdag 8 februari verhinderd, maar wilt u toch helpen? Kijk dan eens op de website www.maakhetlichter.nl.

Over het Inloophuis TOON
Als je de diagnose kanker te horen krijgt, staat de wereld plotseling op zijn kop; niet alleen je eigen wereld, ook die van je partner, kinderen, familie en vrienden. Waar kun je naar toe met alle onzekerheden die op je af komen? Inloophuis TOON is een ontmoetingsplek voor iedereen, ongeacht leeftijd, die direct of indirect met kanker te maken heeft of heeft gehad. Persoonlijke aandacht, een luisterend oor, betrokkenheid van gastvrouwen en gastheren, rust en warmte vind je in het inloophuis. ‘Bij TOON kun je helemaal jezelf zijn’, aldus een bezoeker.

Van maandag tot en met vrijdag kun je binnenkomen om je verhaal te vertellen, thee of koffie te drinken of deel te nemen aan een activiteit. Je kunt er praten over het leven met kanker en het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte en behandeling. Je treft er lotgenoten die in dezelfde soort omstandigheden kunnen zitten. Ervaringen delen kan fijn zijn. Ook wanneer je iemand verloren hebt aan kanker ben je welkom. Meer informatie over Inloophuis TOON Waalwijk via de website: www.inloophuistoon.nl.