Cateau van Gelder van De Schittering Voorleeskampioen van Drimmelen 2020

Vanmorgen zat de grote zaal van De Cour in Terheijden vol kampioenen. Alle schoolkampioenen van de Drimmelense basisscholen lazen om de beurt voor uit hun zelfgekozen boek om de jury te overtuigen hem of haar uit te roepen tot voorleeskampioen van onze gemeente. Zij werden aangemoedigd door hun klasgenootjes, ouders en leerkrachten en zojuist is bekend geworden dat Cateau van Gelder van basisschool De Schittering de titel in de wacht heeft mogen slepen.

Vanmorgen rond de klok van 09.00 uur maakten wij de eerste groepsfoto. De zenuwen werden voor deze foto onderdrukt door een grote glimlach. De driekoppige jury, bestaande uit Ellen de Wijs, werkzaam bij Theek 5, Monty Simons, leerkracht bij het Dongemond College, en Jürgen Vissers, wethouder in de gemeente Drimmelen, poseerde samen met de schoolkampioenen voor onze foto. Dit alles werd overigens vakkundig in scène gezet door Pauline van Loon, de (naar eigen zeggen) valse nicht van Paul van Loon. Tijdens de hilarische inleiding, waarbij Pauline wat strubbelingen had met het geluid, schoot Tim van De Cour haar te hulp. Door de boxen wat naar achteren te sjouwen en Pauline de instructie te hebben gegeven om erbij vandaan te blijven, kon de voorleeswedstrijd officieel van start gaan. 

Sterre Nieuwenhuijs van basisschool De Windhoek mocht het spits afbijten met een passage uit het boek Oma Boef, van schrijver David Walliams. Als tweede nam Freek Hospel van basisschool De Zeggewijzer plaats op de voorleeskruk en las voor uit het boek De Gruwelijke Generaal van schrijver Jozua Douglas. De derde schoolkampioen die haar boek opensloeg was Cateau van Gelder van basisschool De Schittering, die het publiek trakteerde op een stukje De Wraak van Knor van schrijfster Tosca Menten, waarmee ze dus uiteindelijk de jury wist te overtuigen. Cateau werd opgevolgd door Tico Rovers van basisschool De Grienden, die een passage uit het fantasierijke boek De Gorgels en het Geheim van de Gletsjer van schrijver/cabaretier Jochem Myjer voordroeg. De laatste schoolkampioen voor de 'wiebelpauze' was Senna Havermans van basisschool De Elsenhof, die de aandacht van het publiek met haar voorleeskunsten uit Vlinders in je Buik van de kinderboekenreeks Geronimo Stilton vast kon houden.

Na een korte wiebel- en plaspauze, mocht Owen Dirkse van basisschool Den Duin naar voren komen en voorlezen uit het boek Raveleijn van Paul van Loon, wat herkenning bij Pauline opleverde. Vie Verhoef van basisschool De Zonzeel nam hierna het voorleesstokje over en las uit het welbekende boek Mathilda van Roald Dahl, de lievelingsschrijver van jurylid Ellen. Ook Gio IJzendoorn van basisschool De Stuifhoek had gekozen voor een boek van schrijfster Tosca Menten, namelijk Juffrouw Pots. De eer van het afsluiten viel deze ochtend ten deel aan Jill van Dongen van basisschool De Lage Weide, die uit de serie Het Leven van een Loser van schrijver Jeff Kinney, voorlas uit het negende deel, Flutvakantie. 

Na het juryberaad was het dus Cateau van Gelder die verkozen werd tot Voorleeskampioen van de gemeente Drimmelen. Zij gaat onze gemeente vertegenwoordigen tijdens de provinciale halve finale op 7 maart a.s. Wij wensen haar veel succes!

Beelden bij dit artikel