Dirigent Erik Rozendom rond studie HaFaBra-Directie af op 20 mei

Erik Rozendom, dirigent van Fanfare Concordia uit Hooge Zwaluwe en St. Caecilia uit Made, doet 20 mei eindexamen voor zijn studie HaFaBra-Directie. Die avond dirigeert hij in De Basiliek in Veenendaal het Gelders Fanfare Orkest, welke al jarenlang in de top van Nederland speelt. Erik nodigt een ieder uit om zijn examen bij te wonen. In onderstaand artikel leest u het portret van de ambitieuze en zeer actieve dirigent.

Erik, geboren en getogen in Rijssen, kreeg in 1985 zijn eerste blokfluitles, maar uiteindelijk viel hij als een blok voor zijn meest geliefde instrument: de hoorn. In 1990 belandde Erik op het conservatorium in Zwolle, waar hij les kreeg van hoorndocente Petra Botma. Via haar echtgenoot kwam hij vervolgens bij het Gelders Fanfare Orkest terecht. Hij begon als invaller, maar Erik werd uiteindelijk benoemd tot vaste eerste hoornist, welk positie hij behield tot zijn afscheid in 2014. Ondertussen behaalde hij zijn diploma’s bachelor en tweede fase hoorn.

Ook begon Erik met het dirigeren van (opleidings)orkesten. Via het opleidingsorkest in Lage Zwaluwe kwam Erik bij Concordia in Hooge Zwaluwe terecht. Inmiddels is het C.V. van Erik een aantal pagina's lang geworden want naast Concordia dirigeert hij sinds vorig jaar ook St. Caecilia uit Made en reist hij ook wekelijks af naar Fanfare OKK in Zevenbergschenhoek. Daarnaast is Erik aangenomen bij Sempre Crescendo uit Middelharnis, dat uitkomt in de eerste divisie. Tussen deze bedrijven door en vooral in de weekenden dirigeert Erik ook als invaller bij militaire orkesten als de Luchtmachtkapel en de Marinierskapel. Verder is Erik sinds 2005 muzikaal actief in de musicalwereld bij o.a. Beauty and the Beast, Miss Saigon, Les Miserables, Wicked en inmiddels alweer 6,5 jaar bij het orkest van Soldaat van Oranje.

Vol ambitie besloot Erik in 2013 HaFaBra-Directie te gaan studeren bij Tijmen Botma in Groningen. Eerlijk toegegeven heeft de redactie van KijkopDrimmelen even de betekenis van deze studie op moeten zoeken en kwam tot de conclusie dat men met het hoofdvak HaFaBra-Directie, wordt opgeleid tot dirigent van Harmonie- en Fanfareorkesten en Brassbands. Tijdens het concert op 20 mei dat dient als zijn eindexamen, zal Erik openen met het stuk 'Rossini overture Semiramide', waarin de hoorn centraal staat. Ook zal hij worden bijgestaan door zijn voormalig hoorndocente Petra, die het solowerk 'Villanelle' van Paul Dukas zal vertolken. De afsluiter is een groteske uitvoering van het stuk 'Preachers and Presidents' dat speciaal voor het eindexamen is geschreven door Harm Jan Schenkel. Dit stuk gaat over de geschiedenis van de Gospelmuziek en is geconcentreerd rondom speeches van drie Amerikaanse iconen: Abraham Lincoln, Martin Luther King en Barack Obama.

Erik nodigt een ieder van harte uit om bij zijn eindexamen aanwezig te zijn en belooft dan ook dat de avond zeker de moeite waard zal zijn. Op deze avond studeert namelijk ook studiegenoot Arjan Gaasbeek af, die een speciaal voor deze gelegenheid gevormd toporkest zal dirigeren. Op 20 mei om 20.00 uur vangt het concert aan in De Basiliek in Veenendaal en de toegang is geheel gratis.