Ieder lichtje heeft een eigen verhaal tijdens WereldLichtjesDag in Made

Op de tweede zondag van december, 8 december 2019, wordt WereldLichtjesDag gehouden. Op deze dag worden er kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen over de hele wereld. Ook dichtbij wordt hier aandacht aan geschonken en wel op de begraafplaats aan de Leeuwerikstraat in Made.

Linda Leemans van Leemans Uitvaartverzorging vertelt ons hoe de avond eruit zal zien. "Iedereen is welkom vanaf 18.00 uur in het uitvaartcentrum, waar we een samenzijn organiseren. Indien mensen het fijn vinden, kunnen zij vooraf de naam van hun overleden kind aan ons doorgeven, die we tijdens dit samenzijn hardop zullen voorlezen. De ouder(s) van het kind mag dan naar voren komen om een kaarsje aan te steken. Er wordt muziek gespeeld en gedichten voorgelezen. Ook willen we mensen de gelegenheid bieden om zelf iets in te brengen, maar dit is geheel vrijblijvend. Tijdens WereldLichtjesDag moet er helemaal niets, iedereen mag met zijn of haar herinneringen naar de herdenking komen."

WereldLichtjesDag is een initiatief van het Nederlandse bedrijf Amelius, dat gespecialiseerd is in het maken van kleding en kindermandjes op maat voor een waardig afscheid van overleden kindjes. WereldLichtjesDag wordt inmiddels op meer dan 100 locaties in Nederland en België georganiseerd. Het idee erachter is om de wereld op de tweede zondag in december om 19.00 uur even iets lichter te maken voor mensen die een kind verloren hebben. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was; je kind blijft immers je kind. Daarnaast creëert WereldLichtjesDag het besef dat je niet alleen staat met je verdriet. 

In Made wordt WereldLichtjesDag aanstaande zondag al voor de achtste keer georganiseerd. De samenkomst start om 18.15 uur en duurt ongeveer 30 à 45 minuten, waarna het gezelschap naar buiten wordt geleid en er gezamenlijk naar het monument voor overleden kinderen wordt gewandeld. Hierbij mogen mensen hun eigen kaarsje, lantaarntje of andere vorm van licht meebrengen. Wanneer men een grafje op de begraafplaats wil bezoeken en het lichtje daar wil neerzetten, mag dat natuurlijk ook. Na de herdenking buiten bij het monument, is er nog een moment voor koffie, thee, warme chocolademelk en wat lekkers in het uitvaartcentrum, waar iedereen welkom is om na te praten en ervaringen en herinneringen te delen.

Indien u bij de WereldLichtjesDag in Made aanwezig wilt zijn, mag u zich vooraf aanmelden via info@leemansuitvaartverzorging.nl. Opgeven is niet verplicht, u mag ook vrij binnenlopen. Wanneer u het fijn vindt dat de naam van uw overleden kind wordt opgelezen, mag u de naam vooraf doorgeven via e-mail, zodat Linda haar voorbereidingen kan treffen. WereldLichtjesDag in Made is geheel kosteloos te bezoeken. 

Beelden bij dit artikel