Invallen door Landelijke Recherche, waaronder in Made

Invallen door Landelijke Recherche, waaronder in Made

In een onderzoek naar een criminele organisatie heeft de Landelijke Recherche op 20 locaties in Nederland doorzoekingen verricht in bedrijfspanden en woningen. Ook in Made vond een doorzoeking plaats. Op de locaties werd naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is onder andere beslag gelegd op administratie en ook op twee panden. Er is een persoon aangehouden voor het bezit van XTC-pillen.

Het onderzoek naar de criminele organisatie wordt uitgevoerd door een FinEC-team van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De leden van de criminele organisatie worden ervan verdacht drugs via Europese havens Nederland binnen te brengen.

Criminele organisatie

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van geldstromen gerelateerd aan drugshandel. Op basis van ontsleutelde data zijn leden van de criminele organisatie geïdentificeerd. Inzage in deze data leerde de rechercheurs veel over de organisatie. Het valt de recherche op dat de betrokkenen met gebruik van nicknames uit een kinderserie onderling communiceren.

Doorzoekingen

Rond de 200 rechercheurs van de Landelijke Recherche hebben naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is beslag gelegd op administratie, sieraden, een vals ID en twee panden. Voor het bezit van meer dan 1000 XTC pillen is een persoon aangehouden.

FinEC-team

Een FinEC-team is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich op het aanpakken van de internationaal georganiseerde criminaliteit. Zonder geld als “smeerolie” kan de “engine of crime” niet draaien. Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken. 

Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.

Bron: Landelijke Recherche.