Jan en Louise van Acht-de Haan uit Made 60 jaar getrouwd

Vandaag vieren Jan en Louise van Acht-de Haan uit Made hun 60-jarig huwelijksjubileum. Zij stapten in het huwelijksbootje op 21 juli 1960 in Eindhoven, waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Verhuizen naar Made deden zij zo’n 10 jaar geleden, met name om dichterbij hun dochter Marij en kleinkinderen te kunnen zijn.

Jan van Acht werd geboren in het jaar 1931, hij mag bijna zijn 89ste verjaardag vieren, en Louise de Haan in 1935, zij is dit jaar 85 jaar geworden. Beiden groeiden op in Eindhoven, waar ze elkaar dan ook ontmoetten. Die ontmoeting was op een dansfeest, waar Jan Louise ten dans vroeg op het nummer ‘Unchained Melody’. Jan vertelt: “Dat is altijd ons nummer gebleven. Er zijn honderden versies van dat nummer, maar de versie van The Righteous Brothers is voor ons de mooiste. Op de televisie is er zo’n radiokanaal van de KPN, waar ze alleen lovesongs op draaien, en daar draaien ze 1 of 2 keer per week onze versie. Dan zet ik hem altijd heel hard en genieten we van dat lied.” Jan bracht Louise die avond naar huis en ze spraken af om elkaar nogmaals te zien. “In die tijd haalde de jongen het meisje thuis op en bracht hij haar aan het einde van de afspraak ook weer netjes terug”, vertelt Jan, terwijl hij aan vroegere tijden denkt. Jan en Louise kregen verkering, verloofden zich en drie jaar na hun ontmoeting, trouwden de twee op 21 juli 1960, een dag met mooi, zomers weer. Louise lacht: “Op die dag werd bij ons in de straat de riolering gelegd. Wij woonden in het Philipsdorp, die huizen waren gebouwd in de jaren ’20 en er is nooit een echte riolering gelegd, dat gebeurde precies op onze trouwdag. We hebben nog een foto van een grondwerkmachine met onze trouwauto ernaast.”

Jan werkte een half jaar bij Philips, waarna hij bij DAF is gaan werken. Daar is Jan maar liefst 43 jaar in dienst geweest, een baan waarmee hij zijn gezin onderhield. Louise bleef na haar trouwen thuis en zorgde voor het huishouden en het gezin. Jan en Louise mochten in hun huwelijk drie kinderen krijgen, waarvan hen er helaas twee ontvallen zijn. Dochter Marij vond de liefde in Bob uit Breda, die ze in Eindhoven ontmoette. Bob en Marij vestigden hun leven en gezin in Terheijden, waardoor Marij regelmatig naar Eindhoven op en neer reed om haar ouders te bezoeken. “Die heeft veel kilometers gemaakt ja, onze schoonzoon trouwens net zo goed. Want dat is een schat hoor, hij staat altijd voor ons klaar”, vertelt Louise. “Wij wilden wat dichterbij onze dochter wonen en zeker toen Marij kinderen kreeg. We waren ons aan het oriënteren op woningen in de gemeente Drimmelen, toen ons gevraagd werd of we niet eens naar een appartement in de H. Blasiuskerk wilden komen kijken. We wilden alles gelijkvloers, met het oog op de toekomst, en toen we hier geweest waren, zeiden we volmondig ‘ja’. Ik was op slag verliefd op dit appartement”, vertelt Jan. Kleindochter Sandrine woont inmiddels in Prinsenbeek, kleinzoon Sebastiaan in Geertruidenberg.

Na de uitbraak van het coronavirus hebben Jan en Louise veel hulp gehad van hun buurvrouw. Zij doet boodschappen voor het echtpaar en kookt voor ze. Door wat lichamelijke ongemakken is het leven van het diamanten echtpaar wat beperkter geworden, maar toch hebben ze beiden geen moeite met ouder worden. Louise vindt het soms wel lastig om te merken dat Jan ouder wordt. “Hij loopt wat moeilijk en is slechtziend. Dat vind ik soms wel lastig om te merken, zijn ouderdom. Zelf heb ik er geen moeite mee.” Een groot feest geven voor hun 60-jarige bruiloft, kan vanwege het coronavirus niet, maar hadden Jan en Louise ook niet gedaan. “Nee hoor, we zijn niet van die feestneuzen”, lacht Jan. Louise vult hem aan: “We hebben de mensen van de kerk (de woningen, red.) uitgenodigd voor een kopje koffie met wat lekkers, maar de trouwdag vieren we samen met onze familie. Mijn kleinzoon is kok van beroep, dus hij zorgt voor een heerlijk diner van het restaurant waar hij werkt. Die dag zijn we samen met de mensen waar we veel van houden.”

Op de vraag of Jan en Louise het leven samen nog een keer waren aangegaan, als ze 60 jaar geleden wisten wat ze nu weten, antwoorden ze beiden zonder twijfel ‘ja’. Jan steelt ons hart door de woorden te spreken: “Op het pad van het leven kan er van alles gebeuren, maar daar kom je samen doorheen. Wij hebben ook veel meegemaakt, maar zijn altijd bij elkaar gebleven. Ik was hoteldebotel verliefd op Louise. Ik had wel eerder vriendinnetjes gehad, maar het intense gevoel dat ik diep van binnen voor Louise voelde, had ik nog nooit meegemaakt. Ik kan oprecht zeggen dat ik met mijn grote liefde getrouwd ben.” Louise kijkt naar haar man, glimlacht naar hem en wijst naar de trouwring om haar vinger: “Deze heeft hij me cadeau gegeven. Mijn originele trouwring was bij 40 jaar al versleten, daar hebben we toen een kettinghangertje van laten maken, nu bij 60 jaar heeft Jan nieuwe trouwringen laten maken.” Jan gaat verder: “Met diamantjes erin, want ja, we vieren ons diamanten huwelijk.”

Onze redactrice bedankt Jan en Louise nogmaals hartelijk voor hun openhartigheid, hun gastvrijheid en het fijne gesprek dat zij met hen heeft mogen voeren. Een foto van het echtpaar werd in de tuin gemaakt, een foto van de trouwringen is één van onze meest favoriete foto’s allertijden en om het artikel compleet te maken, linken we hieronder direct naar het nummer van Jan en Louise; ‘Unchained Melody’ van The Righteous Brothers.

*Youtube-kanaal: TheBestOldies

Beelden bij dit artikel