Luchtige start van de raadsvergadering dankzij leerlingen De Schittering

De raadsvergadering van 13 september had een agenda waar best wat belangrijke punten op stonden, maar dankzij een aantal leerlingen van basisschool De Schittering in Hooge Zwaluwe, begon de vergadering letterlijk luchtig. Zij wilden de gemeenteraad hartelijk danken voor het plaatsen van nieuwe koelunits in de school, waardoor de problemen met de klimaatbeheersing opgelost zijn. 

Jarenlang liet het systeem al te wensen over. Leerkrachten en leerlingen ondervonden lichamelijke klachten vanwege de slechte luchtcirculatie. Soms waren de vloeren in klaslokalen nat van het vocht en soms de lucht kurkdroog waardoor er klachten ontstonden van droge hoest en hoofdpijn. Ook de temperatuur was niet te regelen: soms zaten leerlingen en leerkrachten op een winterdag in een t-shirtje te zweten omdat de temperatuur boven de 25 graden steeg, terwijl het op andere momenten te koud was om les te kunnen geven.

Op 8 maart jl. vertrokken twee bussen vol leerlingen naar de raadsvergadering waar toen de beslissing moest vallen over het wel of niet plaatsen van koelunits. Gesteund door landelijke media, waaronder een live uitzending van Het Jeugdjournaal, werd het voorstel uiteindelijk unaniem aangenomen. In de zomervakantie zijn er in ieder lokaal koelunits geplaatst, waardoor de problemen met de klimaatbeheersing in ieder geval opgelost zijn. 

Samen met Juf Wendy kwamen er gisteravond dan ook leerlingen uit alle klassen naar het gemeentehuis om een bedankje aan te bieden aan de gemeenteraad. De burgemeester mocht een groot bord ontvangen met de tekst 'Schittering. Every day is a fresh start' erop en schone, witte wolkjes eraan, iedere wethouder en raadslid ontving een wit wolkje met vrolijke kleurtjes erop.

Beelden bij dit artikel