Nationale Burendag: lees onze reisblog!

Nationale Burendag is een initiatief in het leven geroepen door het Oranje Fonds. Een sociaal evenement waarbij buren elkaar ontmoeten en zo 'hun' buurt een stuk aangenamer maken. Dat de Nationale Burendag in Drimmelen aangenaam was, mocht de redactie van KijkopDrimmelen zelf ook ondervinden. We zijn een aantal adressen langs gereden om foto's te maken van de festiviteiten. We vangen aan met onze reisblog. 

Terheijden – De Schansstraat
De zon is nog niet zo heel lang boven de struiken uit gekomen wanneer we parkeren in de Schansstraat in Terheijden. Zeven personen komen aangelopen met een enorm zwaar uitziend tafelblad. Uw redactie beseft zich een makkelijke taak te hebben want een foto maken van het tafereel en vragen naar de reden is lang niet zo zwaar als het blad tillen. Hans, Jasja, Gerhard en Dick uit de Schansstraat zijn verantwoordelijk voor de vier meter lange picknicktafel die deze ochtend geplaatst is in het speeltuintje aan de Schansstraat. "De bankjes die er nu staan, stellen niet zoveel meer voor dus hebben we deze tafel zélf gebouwd en in elkaar gezet. Samen met Marjan en Maggie nemen we met z'n zessen al jarenlang de organisatie van de Burendag op ons en sinds dit jaar voor het eerst in het speeltuintje", vertelt een zichtbaar enthousiaste Jasja. "Dit jaar hebben we ook voor het eerst voor een gezamenlijke lunch gekozen: verse pompoensoep en courgettesoep uit eigen tuin!". Dat de Burendag in Terheijden een succes was, bleek wel uit de omwonenden die toestroomden en elkaar voor het eerst écht de hand schudden. KijkopDrimmelen dankt de Schansstraters voor de gastvrijheid en natuurlijk voor het bakkie koffie!

Made – Burgemeester Smitsplein
De muziek kwam onze oren al tegemoet toen we naar het Burgemeester Smitsplein in Made reden. Eenmaal aangekomen werd uw redactie hartelijk ontvangen door Ad van Dongen en Piet Korse, die direct enthousiast vertelden over de activiteit die 's ochtends al had plaatsgevonden. "Vanmorgen hebben we de tuin rondom de Secretaris Flat en de Scriptor Flat eens grondig aangepakt. Deze kon wel een opknapbeurt gebruiken en dankzij de opgerichtte buurtvereniging, konden we deze ochtend een begin maken. Wij gaan de tuin samen bijhouden en verder opknappen", aldus Piet. "Ook hebben we met de vereniging twee bloempotten kunnen schenken aan één van de bewoonsters van de Secretaris flat. Daar woont een vrouw van rond de 80 met een invalide zoon. Zij verdienen het als geen ander om er netjes bij te zitten", vertelt Ad zichtbaar geraakt. "Mijn vrouw Adrie gaat zometeen nog een workshop verzorgen met pompoenen." Uw redactie moest helaas nog meerdere Burenadressen af, waardoor wij zelf die pompoen hebben misgelopen, maar zijn ervan overtuigd dat de buren van het Burgemeester Smitsplein een heerlijke dag hebben gehad samen!

Made – Prinsenhof
Waar iedereen denkt dat de Prinsenhof een zogeheten 'jonge' wijk is, blijkt niets minder waar. Natuurlijk wonen er veel jonge gezinnen met kleine kinderen, maar wonen er ook wel degelijk ouderen. Dat dit een perfecte mix is, blijkt als geen ander tijdens de Burendag. Ad wil niet teveel waardering, want houdt naar eigen zeggen alleen een 'beetje' de administratie bij. De echte eer moet volgens hem gaan naar Renate, Rina, Tamara, Dinet en Theresui. "We hebben in totaal 119 volwassenen en 58 kinderen die deelnemen aan onze Burendag. We zijn nu net begonnen met een spelletjesparcours waarbij ieder kind na een volle deelnamekaart een cadeautje ontvangt. Deze cadeautjes zijn beschikbaar gesteld door lokale ondernemers. Vanmiddag houden we nog een bingo en hebben we aansluitend een barbecue én gratis loterij voor de kinderen met twee échte leren voetballen als hoofdprijs", vertelt Theresui. "Samenwonen in een buurt met zowel jongere gezinnen als ouderen maakt dat we een beetje voor elkaar moeten zorgen. Wanneer één van de ouderen hulp nodig heeft bij bijvoorbeeld een heg snoeien of het afval buiten zetten, zorgt onze commissie ervoor dat er hulp komt van één van de jongere gezinnen. Zo woon je allemaal prettig met elkaar samen". En dát is volgens ons dé ultieme opzet van een Burendag. Chapeau! 

Made – Drimmelenseweg 17
Aan de Drimmelenseweg is het een drukte van jewelste. Maar liefst 19 Jeu de Boules-teams uit Made en één team uit Drimmelen-dorp hebben zich verzameld voor een dagtoernooi. Het gehele jaar wordt er natuurlijk competitie gespeeld. Het seizoen start rond april / mei en een poule bestaat uit vier teams. Zij spelen allemaal zes wedstrijden, zowel uit als thuis, waarbij het thuisspelende team zorgt voor de versnaperingen, want een sportend mens verdient natuurlijk een hapje en een drankje! Het is alweer drie jaar geleden dat de Jeu de Boules-banen zijn aangelegd aan de Drimmelenseweg en vandaag werd er gespeeld om de wisseltrofee van Buurtvereniging De Kaiweg. Naast het strijden in de competitie, werd er gistermiddag ook een cheque overhandigd aan de buurtvereniging ten behoeve van de onlangs geplaatste AED. De Drimmelenseweg bleek een prima locatie voor een AED en met het geschonken bedrag kunnen AED-cursussen gegeven gaan worden. Nelleke Vermeulen-Arendse was aanwezig om de cheque te overhandigen en wilde best wel even 'anders' poseren met voorzitter Kees van den Berg voor onze foto!

Made – Ploegstraat
Ook de Ploegstraat wordt gezien als een 'jonge' wijk. De Burendag wordt hier dan ook nog maar drie jaar georganiseerd, omdat een aantal bewoners er nog maar zo kort wonen. Veerle & Pascal en Hanneke & Niels zijn in die jaren het meest actief als organisatie van de Burendag. "Maar dit jaar gaat eigenlijk de meeste eer naar Veerle & Pascal hoor", vertelt Niels. "Hanneke en ik zijn net vorige week getrouwd dus wij hadden wel even wat andere dingen om te plannen! Wel vinden we zo'n Burendag heel belangrijk. Het eerste jaar dat we hier woonden hebben we op eigen initiatief een buurtbarbecue georganiseerd voor de paar huizen die er toen stonden. De wijk wordt ieder jaar groter gebouwd dus zijn er ieder jaar ook meer mensen welkom op de Burendag. Vandaag hebben we een springkussen staan met parcours waar de kinderen op tijd overheen kunnen rennen, er staan een Lego blokken hut, we zetten straks een vuurkorf neer en het belangrijkste is dat we elkaar leren kennen. Het is prettig als mijn kinderen met andere buurtkinderen naar school kunnen fietsen en we ook weten welke ouders er dan achter staan. En andersom natuurlijk ook". Terwijl uw redactie foto's maakte van de aanwezige kinderen die zich al flink uitleefden op het springkussen, werd ineens de koelkast van Marco en Sanne tevoorschijn getoverd. "Hoeven we niet zo ver te lopen voor een koud biert… drankje!".

Het is voor ons onmogelijk om alle adressen op zo'n Burendag af te rijden maar wij hebben ontzettend genoten van de buren die wij op deze dag hebben mogen ontmoeten. Ook een oproep naar alle buren en buurten die (nog) niets hebben georganiseerd: doe mee met Burendag 2018, leer elkaar eens op een leuke, sociale manier kennen en onthoud: een goede buur is beter dan een verre vriend!

U vindt onze foto's, op volgorde van onze reisblog, in ons fotoalbum via: https://kijkopdrimmelen.nl/albums/burendag-2017.html.