Onze tip voor morgenavond: rode wijn, bloedsinaasappels en maanzaadbolletjes

Vrijdagavond 27 juli staat er iets historisch te gebeuren: de langste maansverduistering van deze eeuw én een zogenaamde 'bloedmaan'. 

Technisch verhaal over de eclipse
De maan geeft zelf geen licht, maar deze weerkaatst het licht van de zon waardoor het lijkt alsof deze zelf 'schijnt'. Morgenavond vanaf +/- 19.15 uur schuift de aarde tussen de zon en de maan waardoor de maan in de schaduw van de aarde komt te staan en dus verduisterd wordt. De maan is dan veel donkerder dan normaal, een zogenaamde maansverduistering. 

Het zonlicht gaat echter wel lángs de aarde richting de maan, maar bereikt de maan niet direct. Het is dankzij de dampkring dat het licht van de zon afgebogen wordt naar de maan. Rood licht buigt het beste af, waardoor de maan een rode gloed krijgt, de zogenaamde bloedmaan. Tussen 21.30 en 22.22 uur is de eclipse op het maximum. Na 22.22 uur heeft het nog ruim 3 uren nodig om weer terug bij het oude te komen: pas rond 01.31 uur is de eclipse ten einde en kleurt de maan weer terug naar het normale. 

Rode wijn, bloedsinaasappels en maanzaadbolletjes
Deze speciale gebeurtenis bracht Marjolein uit Drimmelen op een maanzinnig idee: iedereen is uitgenodigd om tesaam te kijken naar de maan, onder het genot van zelf meegenomen hapjes en drankjes. Onze tip is dan natuurlijk om rode wijn, bloedsinaasappels en maanzaadbolletjes mee te nemen. Op de kop van de nieuwe jachthaven, bij de rotonde Sluizeweg / Marinaweg, bij het zangpad, is de meest ideale plaats op de rode maan te bekijken. Rondom de klok van 21.30 uur zullen we met elkaar verzamelen en via Anita van Ons Dorpshuys in Drimmelen mocht ook uw redactie een uitnodiging ontvangen en dus zullen wij er ook bij zijn! Wat neemt u morgenavond mee?