Scouting Made plant 475 bij- en insectenvriendelijke planten en bomen

Op het achterste veld van de Scouting Made zijn afgelopen zaterdag zo'n 60 leden druk in de weer geweest met planten en bomen. 's Ochtends begonnen de jongste leden, vanaf een jaar of 5, 's middags de oudere leden en de Blauwe Vogels, de leden met een beperking. Ook Stichting BEI (Bijen Educatie en Informatie) kwam de scouts een handje helpen, waarna er aan het einde van de dag maar liefst 475 stuks de grond in zijn gegaan, allen bij- en insectenvriendelijk van aard.

Jan van Bragt, actief bij Stichting BEI, vertelt: "In totaal worden er zo'n 1100 planten en bomen geplant. Vandaag hebben we met de scouts een lange groenstrook aangelegd, waar onder andere fruitbomen en planten die insecten aantrekken tussen zitten. Een aannemer komt de andere kant van het veld beplanten en in het midden wordt gras gezaaid. Uiteindelijk wordt het een kampeerveld."

Hans van Dongen, actief bij de scouting en coördinator van deze plantdag, vult aan: "We zitten hier vlakbij de snelweg, dus we wilden zoveel mogelijk groen planten. Een contrast met het asfalt wat slechts enkele meters verderop ligt en al het verkeer dat daar overheen raast. De planten die hier worden gezet dragen allemaal de bij- en insectenvriendelijke stempel. Kijk, je ziet de insecten nu al naar de plantjes zoeken", vertelt hij terwijl hij naar de net geplante struiken wijst. 

Op dezelfde dag zijn de leden van de Blauwe Vogels bezig geweest met Opa Jan om een nieuw insectenhotel te bouwen. De Blauwe Vogels zijn scouts met een beperking, die onder begeleiding, ditmaal dus van Opa Jan, scoutingactiviteiten volgen. Opa Jan is een graaggeziene vrijwilliger bij de scouting, die ons vertelt dat de scouting hem in het hart zit. "Mijn zoon is lid van de scouting, mijn schoondochter is lid van de scouting, mijn kleinkind is lid van de scouting, ik ben graag bij de scouting zodat ik ook wat om handen heb, zeker in de winter. Dan heb ik het rustig met werk en kan ik hier veel doen. Dit insectenhotel heb ik thuis helemaal gemaakt, heb ik er een foto van gemaakt, heb ik hem weer helemaal uit elkaar gehaald en hier naartoe gebracht, zodat de Blauwe Vogels hem weer helemaal op konden bouwen. Dat is toch super?", vertelt Jan ons met een grote glimlach. 

De tip over het planten planten bij de Scouting Made mochten wij ontvangen van Lieke. Vanwege andere afspraken, waaronder de 24-uurs dartmarathon waarover u later vandaag meer zult lezen, konden wij pas rond 15.00 uur op het terrein van de scouting binnenvallen. De scouts hadden het toen stiekem al wel gehad, de zon had op hun bolletje gebrand, de spreekwoordelijke koek was eigenlijk wel op en de letterlijke koeken werden, samen met een drankje, op tafel gezet. Voor onze foto wilden de scouts echter nog wel even een paar planten opnieuw planten! Dank jullie wel, hartstikke tof!

Beelden bij dit artikel