Spraakvermaak: hoofdgasten leggen het af tegen zuster Maria Magdalena, vaste onderdelen droegen het programma

Een volle zaal van café Ons Thuis in Terheijden gisteren bij de tweede aflevering van dit seizoen van het praatprogramma Spraakvermaak. De start met zuster Maria Magdalena van Bussel, priorin van het klooster Catharinadal in Oosterhout, was het hoogtepunt van de middag.

Gevat en soms met gevoel voor humor beantwoordde zuster Maria Magdalena vragen over de wijngaard en het maken van wijn waarbij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet. Ook heel gevat gaf ze antwoord op de vraag waarom meer mensen voor het kloosterleven zouden moeten kiezen. Een antwoord waar oprechtheid in doorklonk en een oprechtheid die haar van hoger hand wordt ingegeven. Daarmee wist ze zaal in te pakken in dit bijzondere gesprek.

Inpakken liet de zaal zich ook bij de vaste programmaonderdelen zoals de quiz tussen twee schippers van het Markpontje, de hort op met Mirjam en de muzikale intermezzo's die ditmaal werden verzorgd door zanger Tom Simons uit Made. Verder ook het onderdeel Talent & Zo waarin Mischa Rick van Geelen een boekje opendeed over hacken.

De eerste hoofdgast, Andy Marcelissen, wist de zaal wel aan het lachen te krijgen maar fans kenden zijn column over Sinterklaas natuurlijk al lang. De tonprater uit Raamsdonksveer die ook theatershows verzorgt, las na deze column nog enkele gedichten voor uit eigen bundel maar geen nieuw of speciaal voor Spraakvermaak geschreven werk dus.

Als laatste gast kwam Bart Chabot het podium op. De nadruk lag weinig op de soms geniale schrijver en theaterman zélf maar stond het gesprek voornamelijk in het teken van zijn gezondheid, het leven en de dood van zijn goede vriend Herman Brood, de sores inzake metoo over (seksueel) misbruik en het overlijden van zijn moeder.

Ietwat pijnlijk was het onderbreken van Bart Chabot tijdens dit verhaal door de gastpresentator, maar Chabot trok gelukkig meteen de regie naar zich toe en maakte zijn gesprek af. Weliswaar soms ontroerend maar wie naar Terheijden was gekomen voor Chabot de persoon zélf, kwam weinig aan zijn trekken.