Twee dagen tot de gemeenteraadsverkiezingen 2022: de stembureaus

Met nog twee dagen tot de start van de gemeenteraadsverkiezingen vliegen de campagnestunts, promofilmpjes en politieke leuzen je om de oren. Maar, waar kun je eigenlijk je stem uitbrengen? En welk stembureau is ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking? In dit artikel lees je meer over: de stembureaus.

Woensdag 16 maart 2022 is de dag dat de gemeenteraadsverkiezingen officieel plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus is besloten om op maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022 ook enkele stembureaus te openen om eventuele drukte te spreiden. De stembureaus openen de deuren om 07.30 uur en zijn tot 21.00 uur geopend. Iedereen die om 21.00 uur in het stembureau is óf op dat moment in de rij staat te wachten, mag nog zijn of haar stem uitbrengen. Daarna sluit het stembureau en worden de uitgebrachte stemmen geteld, óók de ongeldige en de blanco stemmen. Maar waar kun je eigenlijk terecht? We zetten de stembureaus voor je op een rijtje.


Maandag 14 en dinsdag 15 maart 2022
Op maandag en dinsdag zijn er een aantal stembureaus geopend om eventuele drukte op woensdag te verminderen. Er zijn in onze gemeente vier stembureaus vervroegd geopend, te weten:
– Gemeentehuis, Park 1, Made
– Brasserie ’t Appeltje, Plantsoen 3, Lage Zwaluwe
– Sporthal Driedorp, Kerkstraat 11a, Wagenberg
– Witte Kerkje, Hoofdstraat 1, Terheijden

Alle vier deze stembureaus zijn toegankelijk. Dat wil zeggen dat ze ook voor mensen met een lichamelijke beperking goed te bereiken zijn. Op het gemeentehuis is er daarnaast ook een mogelijkheid voor mensen met een visuele beperking, dyslexie, laaggeletterdheid of een slechte handfunctie om hun stem uit te brengen. Daar is namelijk een speciale stemmal en een zogeheten soundbox beschikbaar.

Woensdag 16 maart 2022
Op woensdag zijn alle stembureaus in onze gemeente geopend, te weten 14 stuks. Op twee na zijn alle stembureaus in onze gemeente toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De twee stembureaus die NIET voor iedereen toegankelijk zijn, zijn De Duinpan in Made en de parkeerplaats aan de Biezelaar in Terheijden.

De stembureaus die op woensdag openen, zijn:
– Gemeentehuis, Park 1, Made
– Cultureel centrum De Mayboom, Kerkstraat 10, Made
– Zorgcentrum De Wijngaerd, ingang via de Prinsenpolderstraat naast de apotheek, Made
– De Duinpan, Romboutsstraat 78, Made
– Sporthal De Amerhal, Lignestraat 58, Made
– Portakabin parkeerplaats Albert Heijn, Nieuwstraat 104, Made
– Ons Dorpshuys, ’t Fort 1, Drimmelen
– Ontmoetingscentrum De Zonzeel, Poolsestraat 13, Hooge Zwaluwe
– Brandweerkazerne, Kruisstraat 48j, Lage Zwaluwe
– Brasserie ’t Appeltje, Plantsoen 3, Lage Zwaluwe
– Sporthal Driedorp, Kerkstraat 11a, Wagenberg
– Witte Kerkje, Hoofdstraat 1, Terheijden
– Portakabin parkeerplaats nabij basisschool De Zeggewijzer, Biezelaar, Terheijden
– Portakabin parkeerplaats nabij basisschool De Windhoek, Abtslaan, Terheijden