Tweede prik coronavaccin huisarts De Ligne in De Amerhal

Huisartsenpraktijk De Ligne in Made kreeg, zoals zoveel huisartsen, de taak om mensen tussen de 60 en 65 jaar en enkele risicogroepen te gaan vaccineren tegen het coronavirus. Iets wat makkelijker gezegd dan gedaan is, want hoe krijg je al die patiënten op anderhalve meter afstand in je praktijk, op een veilige en verantwoorde manier? Martine, praktijkondersteuner bij De Ligne, legde contact met Anton en Mary Segeren en zij boden voor het vaccineren één van de sportzalen aan. Vandaag vindt de tweede en hopelijk laatste prikronde plaats.

Net voor de vakantie de tweede prik halen, na een tussenpoos van 12 weken. “In het begin zat er tussen de eerste en de tweede prik een periode van 12 weken. Dat is op een gegeven moment verkort naar 5-6 weken, alleen wij kregen de vaccins niet eerder aangeleverd. Daarom hebben we vandaag de tweede prikronde. Huisartsen krijgen uitsluitend AstraZeneca, vanwege de manier waarop het vaccin bewaard moet worden. De andere vaccins moeten bewaard worden op een temperatuur van -70°c, die apparatuur hebben wij gewoon niet. We hebben de vaccins ook pas twee dagen geleden geleverd gekregen”, legt Martine ons uit. Zo’n 300 personen worden vandaag in de sportzaal van De Amerhal gevaccineerd. “Als ze allemaal op komen dagen. Want mensen hebben intussen de keuze gehad om zich voor de tweede prik met Pfizer te laten vaccineren. Als ze daarvoor gekozen hebben, moeten ze die prik ergens anders halen, want daar beschikken wij als praktijk niet over.”


Met de ruimte in De Amerhal is De Ligne erg gelukkig: “Het is gewoon super fijn. We zijn een redelijk grote praktijk, maar we hebben simpelweg niet de ruimte om al deze mensen op de praktijk te ontvangen, op anderhalve meter afstand, en ze dat kwartiertje de tijd te geven om even te blijven zitten. Hier in de sportzaal is plek genoeg, iedereen kan gepaste afstand houden, er is voldoende parkeergelegenheid en de werkzaamheden in de praktijk kunnen gewoon doorgaan, daar ligt geen extra druk op”, vertelt Martine. Wel houdt ze rekening met een derde prikronde. “We hopen dat dit de tweede en de laatste ronde is, maar we houden wel ernstig rekening met een eventueel vervolg. En dan hopen we ook dat het kabinet wat geleerd heeft van het eerdere vaccineren, want het was voor ons als praktijk soms echt heel zwaar en vermoeiend om dit naast de reguliere zorg op te pakken. Opmerkingen als ‘bel uw huisarts’ werden echt nageleefd en dus stond onze telefoon roodgloeiend. Onze patiënten gaan ons aan het hart, die wil je zo goed mogelijk helpen en te woord staan, maar wij wisten ook lang niet altijd op alles een antwoord te geven”, aldus Martine.

Beelden bij dit artikel