U? Jij? Wij? Jullie? Mooi niet! De vrijwillige schippers van het pontje in Terheijden waren de allerlaatste passagiers van het eerste vaarseizoen van ’t Leeuweveerke!

Of het Markpontje dat bestuurd wordt door stichting Heen & Weer en beroerd (aan het roer staan) door vrijwillige schippers ook elektrisch moet worden, is een vraag die ongetwijfeld in de toekomst zal worden bekeken. Het was ook niet de insteek van het werkbezoek van het negental uit Terheijden vanmiddag in Lage Zwaluwe.

Die insteek was; ervaar eens hoe varen met een elektrisch aangedreven schip voelt, hoe geruisloos dat klinkt en welke technieken er worden gebruikt. Mark de Leeuw, exploitant van 't Leeuweveerke, beantwoordde vele vragen maar wél vragen waar wij van KijkopDrimmelen geen kaas van hebben gegeten.

Ampère, voltage, rompsnelheid, stabiliteit, kopschroef enzovoorts. Dan hebben we het nog niet eens over actieradius, vermogen, contactloos opladen en nog veel meer. De vrijwilligers uit Terheijden stelden vragen en gaven antwoorden aan Mark de Leeuw én stonden ook zelf aan het roer om aan te voelen hoe je nou vaart of aanlegt met een pontje als 't Leeuweveerke.

Helaas bleven er ook vragen onbeantwoord want hoewel enorm succesvol in het eerste vaarseizoen waarbij bijna 15.000 passagiers werden overgezet, is de gemeente aan zet om te beslissen over de toekomst. Dat het pontje 't Leeuweveerke een vervolg zal krijgen is voor 99% zeker maar hoe,wie,wat,waar en ook de financiële consequenties, zullen eerst moeten worden geëvalueerd. Daar is gelukkig nog bijna een half jaar tijd voor.