Vernieuwing riolering Lage Zwaluwe officieel van start

Met een vernieuwing van 3,7 kilometer riool is het project in Lage Zwaluwe een van de grootste op het gebied van infrastructuur van de afgelopen jaren in de gemeente. Het oude rioolstelsel had te weinig capaciteit en bleek op diverse plaatsen gebroken. Met een diameter van 70 centimeter waar het oude riool slecht 40 centimeter omtrek had, maakt Lage Zwaluwe een behoorlijke verbeterslag.

Uniek aan het project dat wordt uitgevoerd door Den Ouden uit Schijndel, is dat de grond waarin het nieuwe riool wordt aangelegd, geen eigendom is van de gemeente maar van particulieren en bedrijven. Den Ouden heeft daartoe overleg gehad met de eigenaren wat ertoe heeft geleid dat de eerste fase vandaag van start ging.

Die fase is tussen de Amerweg en de Brugdam. Later zal de tweede fase aanvangen, die tussen de Molendijk en Brugdam. De derde fase betreft het gebied tussen de Molendijk en het Plantsoen aan de westelijke kant van de dijkroute. Omdat het riool deels aan beide kanten van de dijkroute wordt gelegd, zijn er twee doorsteken nodig.

Veel huizen staan dicht langs de straat zodat om schade te voorkomen de gaten niet worden gegraven, maar geboord. Deze doorgangen komen in twee diepe perskuipen waarvan de eerste vanmiddag werd geopend als start van het project. Samen met ondernemer Harm den Ouden trok wethouder Jan-Willem Stoop met een kraan een afdekzeil van de perskuip.

Beelden bij dit artikel