Vogelgriep rukt op. Besmettelijke H5N8 virus nu ook in Werkendam vastgesteld

Het H5N8 virus is een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. In ons land zijn er (nog) geen besmettingen op pluimveebedrijven aangetroffen maar de minister heeft wel een ophok- en afschermplicht ingesteld.

De ophokplicht geldt (nog) niet voor hobby-vogels maar eigenaren moeten wel proberen te voorkomen dat hun dieren in contact kunnen komen met wilde (water)vogels en vogelpoep. Dat kan bijvoorbeeld door de dieren onder te brengen in een ren of volière. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.

In Nederland zijn met name in Noord-holland en Flevoland dode vogels aangetroffen waarbij vogelgriep is vastgesteld. Nu ook in Zuid-Holland en sinds vandaag in Werkendam vogels zijn aangetroffen die besmet bleken te zijn, vraagt de gemeente Drimmelen extra aandacht voor deze ziekte.

Op de website van de gemeente vindt u uitgebreidere informatie alsmede een link naar het RIVM. De gemeentelijke link vindt u via: http://www.drimmelen.nl/nieuws/nieuwsberichten_3527/item/vragen-en-antwoorden-over-vogelgriep_36415.html