Windmolens of een Ambtenaar?

'Geen enkele zichzelf respecterende gemeente zou deze windreuzen moeten plaatsen.' Dat was de conclusie die werd getrokken door een aantal bezoekers aan De Ambtenaar. De Ambtenaar is een gigantische windmolen/windturbine die in Medemblik staat.

Op 10 kilometer afstand zie je De Ambtenaar al staan vanwege zijn tiphoogte van 198 meter! De wieken zijn elk 60 meter lang en velen in Medemblik zeggen letterlijk dat het stadsgezicht van Medemblik voor altijd verziekt is. Wie op Streetview kijkt in de winkelstraat van Medemblik, de Nieuwstraat, begrijpt waarom en helemáál als je bedenkt dat De Ambtenaar vandaar op ongeveer een kilometer afstand staat.

In een prijswinnend artikel belichtte De Volkskrant in 2014 een heel andere kant van deze windreus namelijk, dat bedrog en misleiding aan de basis stonden van de bouw en dat subsidie op subsidie ervoor zorgde dat topbankiers miljoenen aan De Ambtenaar verdienden.

Natuurlijk heeft onze gemeente daar part noch deel aan maar Drimmelen staat wél samen met andere gemeentes aan de vooravond van keuzes maken over windmolens langs de A16. Keuzes over de locaties, maar juist ook keuzes over welke windmolens. Waar in eerste instantie werd uitgegaan van windmolens van 150 meter hoog, meldde provinciebestuurder Erik van Merrienboer onlangs dat windmolens van dergelijke hoogte niet meer rendabel zijn. Afgebouwde subsidies maken windmolens van 150 meter hoogte oninteressant voor investeerders.

De kans is groot dat we langs de A16 windmolens formaat XXL zullen krijgen met een hoogte van meer dan 200 meter ofwel, windturbines zoals De Ambtenaar in Medemblik! Voor uw beeldvorming; de Euromast is 185 meter hoog en het hoogste gebouw in Drimmelen – de Gummaruskerk in Wagenberg – 67 meter hoog. Driemaal de hoogte van de Wagenbergse kerk zullen de windmolens dus worden.

Onze tip: Kijk even naar de prachtige (en behoudens de klok ook geruisloze) Gummaruskerk als u binnenloopt op de informatieavond op 5 april in Plexat in Wagenberg…