Zondagavondcolumn van Jan: ‘Beppen’ via Twitter of Facebook, lekker makkelijk

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Beppen’ via Twitter of Facebook, lekker makkelijk. ‘

Heeft u de juiste app voor gemeentezaken?’ Een sympathieke vraag via het gemeentelijk staatsblad ’t Carillon om via de Google Playstore en Appstore de officiële gemeenteapp te downloaden. Met die app kan je meldingen doen en de afvalkalender raadplegen. Nu worden die dingen, apps dus, niet gratis gemaakt en was het huis- aan huis bezorgen van een foutloze afvalkalender wellicht voordeliger en als ik wat te melden heb, pak ik de telefoon. Kortom overbodige onzin zo’n gemeenteapp. Maar ja de blauwgroene gemeente wil er bij horen in de vaart der volkeren. Echter, uit onderzoeken is meer dan eens gebleken, dat senioren het zat zijn om steeds meer en meer gedwongen te worden om van alles en nog wat via het internet af te wikkelen. Ruim negentig procent van de internetloze senioren en bijna de helft van de senioren die wel online zijn, vinden het vervelend dat verplichte geregel via internet. Men vindt het vaak te moeilijk, ingewikkeld en onveilig. ‘Digitalisering is niet voor iedereen vanzelfsprekend en het kan niet zo zijn dat mensen worden uitgesloten omdat ze geen of maar beperkt internet gebruiken’, volgens een onderzoeker en: ‘overheden dienen daarmede rekening te houden’. Niks nieuws onder de zon zo’n roep. Is al vaker in de publiciteit geweest en zelfs een lid van het Koninklijk Huis bemoeit zich er mee.

Dan toch maar eens de goudgerande begroting 2021 van onze gemeente Drimmelen doorgeworsteld op zoek naar enig houvast en hulp voor hen die minder handig zijn met dat wereldse gedoe. Via internet, dat wel natuurlijk en wat denk je? Geen letter, geen woord en geen rooie rotcent daarover te vinden in dat kleurrijke ding. Wel gezeur over parkeren, toeristische rijkdommen en dat de haven van Terheijden weer wordt verkocht. En dan te bedenken dat deze gemeente zelf heel wat zaakjes digitaal regelt. Jammer dus voor die mensen die het digitale internet kunstje net niet machtig zijn en dan zeg ik: ‘werk aan de winkel en aan de slag’. Een leuk klusje voor het dorpsgericht werken. Dat ligt toch op zijn gat met die coronacrisis. Is een mooi werkje om thuis een plan voor uit werken en betekent wel meer denkvermogen dan alleen een beetje ‘beppen’ via Twitter of Facebook. Dus portefeuillehouder, pak die handschoen op, zet dat dorpsgericht werken aan het werk, sluit niemand uit en zorg voor een meer menselijk contact.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl