Zondagavondcolumn van Jan: Energieneutraal in Drimmelen? Ammehoela

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: Energieneutraal in Drimmelen? Ammehoela.

De gemeente Drimmelen wil in 2040 energieneutraal zijn. Zeggen ze via internet. Kort dag dus. Maar oké het is een wil, maar of de burger – de eenvoudige sterveling dus – dat ook wil of zelfs kan is vraag twee. Kort en goed, het is even zoeken naar meer wetenswaardigheden aan het energieneutrale front. Echt iets voor doorzetters en voor je het weet word je verrast en struikel je bijna over lekkere, laagdrempelige, duidelijke informatie en mededelingen ergens verstopt in de gewelven van het zo toegankelijke internet. Getipt door de gemeente nog wel. Dat natuurlijk wel weer. Een peulenschilletje dus. Kom ik toch op een partij commercieel gedoe uit. Je wil het niet weten wat, of juist wel. Heeft deze blauwgroene gemeente aandelen of zoiets in dat energieneutrale financiële geweld? Het schijnt, het is maar een gerucht en volgens mij klopt dit als een bus of zwerende vinger, dat daar grof geld in te verdienen is met juist onuitputtelijke subsidiebronnen als enige motivatie. Behalve voor de eerder bedoelde sterveling. Niks mis mee voor onze gemeentekas.

Maar dit ter zijde. Geld plukken uit het energieneutraal worden, daar gaat het om. Al verder lezende in dat energiegedrocht, kom ik daar een heus Webinar tegen. Een soort televisie maar dan op je computer, via internet dus. Wel van tevoren aanmelden via internet anders mag je niet mee doen en je kan, jazeker je mag, vragen stellen aan een hele batterij commerciële deskundigen van allerlei pluimage zoals ambassadeurs, adviseurs, subsidiedeskundigen en noem maar op. Nu vind ik ettelijke, wellicht ontelbare pagina’s en evenzovele klikken, een beetje te veel van het goede en zo’n Webinar heb ik geen zin in, maar één suggestie viel op. Ook bewoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen (twee linkerhanden misschien) kunnen profiteren van zonnepanelen op andermans dak. Bij mij? Prima toch, maar wel de portemonnee er bij. Als de gemeente de schatkist laat volstorten, dan wil ik ook mee snoepen. En anders? Ammehoela.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl