Zondagavondcolumn van Jan: ‘Het laatste kunstje van de BiZa minister Kajsa Ollongren?

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Het laatste kunstje van de BiZa minister Kajsa Ollongren?’

En plots was #briefstemmen trending topic op de socials. Beetje moeilijk woord in het begin van deze column, maar betekent zoveel wat mensen bezighoudt via internet. In dit geval hun meningen over het stemmen per brief door de zeventig plussers, de eigentijdse senioren oftewel de bejaarden of de oudjes. Het stemrecht als gedachtegoed bleef overeind in deze lastige coronatijd. Dus de slimmeriken bedachten daarvoor het stemmen per brief. Briefstemmen werd het dus voorafgegaan door vergaderingen en nog eens vergaderen, adviezen wegwuiven, wetten veranderen alsook de werkwijze van de stemmenverwerkers: de brievenopenmakers. Ook deze uitvinding moest een praktijktest ondergaan. Maar liefst twaalf van die slimme senioren werden in Den Haag van de straat geplukt en dienden als proefkonijn.

Nou die bakten er niks van. De helft ging in de fout. Vijftig procent dus in deze representatieve truc. Desondanks, of dankzij, ging het briefstemmen van start. Echter de rest van het land, buiten de regeringshoofdstad oh oh Den Haag dus, bleek een stuk slimmer. Bijdehandjes zogezegd. Daar bleven de ongeldige stemmen steken op zo’n acht procent. Zeventigduizend (70.000) stemmen zou het wel eens hebben gescheeld, had een goochemerd uitgeplust met als uitkomst een wel of niet net nog geen zetel. “Dus waar praten we over”, voegde hij toe aan zijn wijze woorden via zijn social geneuzel. Maar een deel van die zeventigduizend (70.000) stemmen kon zomaar een restzetel opleveren of een voorkeursstem. Maar ja zo’n slordige acht procent (normaal nog geen halve) die in de prullenbak der ongeldige stemmen dreigden te verdwijnen was menige belangenclub te gortig en trokken aan de bel bij Kajsa Ollongren, de minister en baas over dat briefstemmen. Zij verzon een list gelijk Tom Poes en verklaarde de alsdan verkregen ongeldige stemmen alsnog geldig onder voorwaarde dat de brievenopenmakers niet in het biljet gingen zitten te neuzen om zodoende het heilige stemgeheim te verknallen. En zo redde de D66 minister Kajsa Ollongren, die eerder het D66 kroonjuweel het referendum verkwanselde, ons democratische bestel en schreef geschiedenis.

Vigilat Ut Quiescant.
Jan van Vliet.
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl