Zondagavondcolumn van Jan: ‘Holt Drimmelen achter de feiten aan?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Holt Drimmelen achter de feiten aan?’

‘We moeten van het gas af’. Er gaat geen dag voorbij of de roep wordt steeds luider. Heeft iets te maken met dat we anders om moeten gaan met energie zoals meer gebruik van de zon, de wind en noem maar op. Goh, denk ik dan en hoe is het in onze gemeente gesteld. Daar kwam ik rap achter in een nieuwsbericht van onze gemeente. Een oeverloos en uitputtend verhaal met dertien keer het woord duurzaamheid, net zo’n kreet als van ‘we moeten van het gas af’. Het verhaal komt kort gezegd hier op neer, dat het plan van de gemeente drie jaar over tijd is en dus verouderd en nagenoeg onbruikbaar. Ingehaald door de tijd, ambtelijk en politiek getreuzel, de techniek of weet ik niet wat. Daar komt men dus drie jaar later achter anno eind 2020. Er moet dus een nieuw plan komen, wordt even gemeld en iedereen mag weer eens meedenken. Dat schiet lekker op en lijkt dorpsgericht werken wel, maar daar gaat het hier nu niet over.

Maar ik blijf toch met de vraag zitten: ‘Hoe is het in onze gemeente gesteld?’ Het verduurzamen van huizen en dus ‘van het gas af’. Het zou Nederland niet zijn of er zijn lijstjes van. Nou van dat lijstje, weliswaar van een energieboer, word je niet vrolijk. Drimmelen bengelt als gasloze ergens diep weg bijna onderaan dat lijstje met nul-komma-acht procent (0,8%) terwijl de koplopers het bijna honderdvoudige tellen, ruim zeventig procent.

Kijk en met zulke cijfers wordt het hoog tijd om haast te maken en niet achter de feiten aan te hobbelen of achter de geraniums te gaan zitten zitten. Volgens het nieuwsbericht van de gemeente: ‘Dat doen we in een nieuw Programma Duurzaamheid. In dit programma staan onze ambities en doelstellingen voor duurzaamheid, de maatregelen om die te bereiken, ons bestaande beleid en een planning. Nieuw beleid en beleid in ontwikkeling voegen we later nog toe aan het programma’. Zo hé lekker lezen, erg duidelijk allemaal en in gewoon en normaal Nederlands: ‘aan het werk en niet lullen maar poetsen’.

Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reacties: info@kijkopdrimmelen.nl