Zondagavondcolumn van Jan: ‘Is wethouder Bakker een handige cijfergoochelaar?’

Iedere zondagavond verzorgt voormalig nieuwscorrespondent Jan van Vliet een column over actuele en lokale onderwerpen. Deze week: ‘Is wethouder Bakker een handige cijfergoochelaar?’

Het is altijd even zoeken op de website van de gemeente Drimmelen naar het één en ander zoals nu de nieuws- en raadsbrieven. Altijd ergens diep verstopt voor de al te nieuwsgierige blikken. Je zal het maar nodig hebben, in dit geval voor een columnistisch nieuws- en opinieverhaal. Maar, de aanhouder wint na heel veel geklik, dat gelukkig wel natuurlijk. Nu eerst en vooral het kunstig kopieer- en plakwerk door ons aller BN/De Stem en wel die editie met de kop: Tonnentekort in Drimmelen: We moeten keuzes gaan maken.’ Toch leuk, of juist niet leuk, als je de inhoud legt naast het persbericht van onze gemeente en je het kopieer- en plakwerk onmiddellijk opvalt. ‘Hangt de verslaggever soms aan de leiband van de gemeente?’ Ben je als lezer mooi lekker mee.

Was het niet zo, dat de begroting 2020 met zo’n vier ton negatief aan het nieuwe jaar begon en dat ergens in de loop van het jaar dit werd ingeschat tot een tonnetje of twee in de min? De verwarring is groter in een ander epistel waar het ’tonnentekort’ wordt ingeluid met: Najaarsnota: Tekort en financiële gevolgen coronavirus blijven beperkt.’ Bijna eensluidend als het persbericht onze gemeente: De gemeente Drimmelen houdt rekening met een beperkt tekort over het jaar 2020.’ Dan lees ik de rest nog even niet, maar denk: ‘Zó hé, dat is verrekte knap geflikt’, door Harry Bakker, de rekenmeester en nog wethouder ook. Begonnen met een dikke min en eindigen met een beperkt tekort. Verwarrend, dat wel. Nu wat hobby’s schrappen zoals o.a. die belachelijke brug over de Kleine Schans en je houdt vet geld over. Tijd om de cijferlijsten – ja die van deze wethouder – er maar eens bij te halen. Door simpel ‘rekenen-zoals-vroeger-op-school-aan-mij-werd-geleerd’ blijkt het allemaal wel mee te vallen. Gerustgesteld? Nou niet echt. Gerept wordt dan in BN/De Stem over: bestrijden en de gevolgen van het coronavirus.’ waarin ‘de financiële schade wordt maximaal geraamd op € 300.000 voor 2020.’ De cijferlijsten weer nageplozen en wat blijkt: helemaal geen schade, althans nauwelijks! Sterker nog, de zo driftig bedoelde ca. drie ton aan coronakosten zijn wel ontvangen uit de rijkskas, maar nauwelijks uitgegeven. Kortom, geen eerlijke voorstelling van zaken en slordig werk door verslaggever(s) en/of journalistiek.

En voor de lezer die dit alles begint te duizelen heb ik nog een verrassing. In de column van 18 september schreef ik ‘Dikke tekorten dus. Zijn we lekker mee. Jeugdzorg en WMO, zorg en welzijn dus, zijn de schuldigen en boosdoeners volgens wethouder Harry Bakker van financiën. Althans volgens een bericht in ons aller dag- en nieuwsblad BN/DeStem van 14 september jongstleden.En zaterdag17 oktober stond er een mooi grafiekje in hetzelfde nieuwsblad. Als ik dat moet geloven, was het saldo (de inkomsten na aftrek uitgaven) voor Jeugdzorg in onze gemeente ‘nul’ euro! En om geen gezeik te krijgen, druk ik mij voorzichtig uit door al dat gegoochel met die cijfers:

Hier wordt de echtheid geweld aan gedaan, echter ik ken hier ook andere woorden voor.
‘Vigilat Ut Quiescant
Jan van Vliet
Reageren? info@kijkopdrimmelen.nl