Dingeman en Adje Kortsmit 60 jaar getrouwd

Dingeman Kortsmit is geboren en getogen op Zevenbergschen Hoek, Adje van Geel op Lage Zwaluwe. Dingeman die als 14-jarige bij bakker Van Gastel in Wagenberg ging werken, hing in zijn vrije tijd vaak rond bij café De Zwaan in Zevenbergschen Hoek. Daar fietste op een goeie dag Adje van Geel langs die als dienstbode werkte bij een garagebedrijf op Den Hoek.

Dingeman bedacht zich geen moment, sprong op zijn fiets en spurtte achter Adje aan. 'En zo is het gekomen!', maakt Adje het verhaal meteen af voordat er allerlei details over tafel vliegen. Dit tot grote hilariteit van onder andere burgemeester Gert de Kok. Hilariteit was er evengoed veel vanmiddag want aan humor geen gebrek bij het diamanten paar. Humor die de grondleggers van het gezin ook duidelijk meegaven aan hun kroost.

Het bakkersvak liet Dingeman na zijn diensttijd en na zijn trouwen voor wat het was en werkte 40 jaar bij de slotenmaker Lips in Dordrecht. 'Daarom praat hij niet plat Zwalloews', weet Adje die zelf na haar trouwen fulltime huisvrouw/moeder werd. Samen kregen ze drie dochters en een zoon en later kwamen daar twee kleinkinderen bij én een aantal 'bonus-kleinkinderen'. Afgelopen Eerste Kerstdag kwam ook het eerste achterkleinkind ter wereld: Jóa.

Dingeman (79) heeft zich enige tijd ingezet voor de vakbond maar veruit de meeste vrije tijd brengt hij graag door op zijn fiets. Tochtjes van 60 km draait hij z'n hand niet voor om. (wel de trappers want elektrisch fietsen is er niet bij red.) Adje (78) zette zich vele jaren in op allerlei gebied zoals de kerk, school, vrouwenbond en nog veel meer.

Samen trekken ze er nog graag op uit om ritjes te maken zoals bijvoorbeeld naar Ouddorp, Valkenburg of Meerseldreef. Kinderen of kleinkinderen helpen met klusjes en de tuin bijhouden is Dingeman's pakkie an, het huishouden dat van Adje. Wel geven ze aan ingeschreven te staan voor een gelijkvloerse woning, omdat traplopen iets lastiger begint te worden.

Waar Dingeman en Adje vroeger vele prijzen behaalden met dansen – iets dat ze heel graag deden – hebben ze de hoofdprijs bijna dagelijks over de vloer. Dat zijn de leden van het hechte gezin en minimaal tweemaal per week zitten ze gezamenlijk aan een bakkie. Adje daarover tegen haar kinderen: 'Als jullie het goed hebben, heb ik het ook goed!' Laat dát nou precies stroken met wat Dingeman vertelde over die eerste keer dat hij spontaan op zijn fiets sprong en achter Adje aan spurtte en niet achter een ander meisje? 'Moeder was gewoon de liefste'…

Ook namens de redactie van KijkopDrimmelen: Dingeman en Adje: Van harte proficiat en nog vele goede en gezonde jaren toegewenst, mét jullie hele gezin.

Beelden bij dit artikel