Mades duo opgepakt wegens diefstal op bouwplaats in Den Hout

Op woensdag 19 oktober 2016 om 20.47 uur kwam er via een particuliere alarmcentrale een melding binnen van een mogelijke diefstal op een bouwterrein aan de Heijligerweg in Den Hout. Op camerabeelden was te zien dat twee mannen op het terrein liepen. Snel werden er verschillende politie-eenheden naartoe gestuurd. De beelden van de camera’s van het bouwterrein werden direct naar het operationeel centrum in Tilburg gestreamd. De centralist kon daar live meekijken met de beelden en zo de auto’s op straat nauwkeurig aansturen. Het bouwterrein werd snel rondom afgezet. De mannen liepen nog op het bouwterrein. Plotseling zag de centralist dat de mannen begonnen te rennen, ze hadden vermoedelijk in de gaten dat ze ingesloten werden. Maar het was al te laat. Twee mannen uit Made van, één van 19 jaar en één van 46 jaar konden direct aangehouden worden. Ze waren daar met een auto waar al enkele gestolen spullen in lagen. De auto is in beslag genomen.

Live View

Met Live View kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak of overval (of ander gewelddadig delict) wordt gepleegd.
Als winkels of bedrijven hun bewakingscamera hebben aangesloten bij een particuliere alarmcentrale, krijgt deze bij onraad via een (alarm)sensor een melding. Een beveiligingsmedewerker van de alarmcentrale kan de beelden dan ook zien en alle gegevens en de livebeelden snel doorschakelen naar de politiemeldkamer. Politiemedewerkers kunnen meteen de situatie inschatten. Hoe veel overvallers zijn er? Zijn er wapens aanwezig? Zijn er gewonden en moet er snel een ambulance komen? De politie kan ook vragen om (indien mogelijk) een camera om te draaien, in te zoomen of een andere (buiten)camera te activeren. Of om plattegronden en ander beeldmateriaal op het beeldscherm te zetten. De bediening van de camera gebeurt door de particuliere alarmcentrales; de politie kijkt mee via het beeldscherm van de beveiligingsmedewerker. Geen incident? Geen beeld!

(Bron en tekst: Politie Zeeland/West-Brabant)