Vlinderfilterkast ingezet in strijd tegen de eikenprocessierups

In de gemeente Drimmelen wordt de vlinderfilterkast ingezet in strijd tegen de eikenprocessierups.

“Vorig jaar zijn we van bestrijden naar beheersen van de populatie eikenprocessierupsen gegaan. Om een plaag te voorkomen is het van belang om het natuurlijk evenwicht tussen de rupsen en hun natuurlijke vijanden in balans te hebben en te houden. “, zo laat de gemeente weten.

Dat betekent biodiversiteit bevorderen en de leefomgeving van natuurlijke vijanden van de rups verbeteren. We willen een duurzaam en blijvend effect creëren door de inzet van vlinderfilterkasten in combinatie met monitoring.

Vlinderfilterkast

Het principe van de vlinderfilterkast is eenvoudig. De kast wordt opgehangen en vervolgens worden er eikenprocessierups-nesten in geplaatst. Het meest effectief is als er nesten uit de directe omgeving worden gebruikt. De kast heeft een speciaal geperforeerde wand. De wilde sluipvliegen en sluipwespen, die uit de poppen van de wespen komen, kunnen ongehinderd door de gaatjes naar buiten vliegen. Zo kunnen ze opnieuw de vrije natuur in om zich voort te planten en de volgende generatie Eikenprocessierups te parasiteren. De eikenprocessie-vlinders die in de kast uitkomen zijn groter dan de gaatjes van de geperforeerde plaat en zitten daardoor gevangen. Dit zorgt ervoor dat zij zich niet in de vrije natuur kunnen voortplanten en dus geen nieuwe generatie eikenprocessierups starten.

De vlinderfilterkast biedt een beschermende omgeving voor de parasieten die in de nesten overwinteren in hun popstadium. Met ruimte voor 16 standaard eikenprocessierupsnesten. Inclusief hijs- en ophangsysteem. De kast biedt veiligheid voor mens en huisdier: de nesten kunnen niet uit de bomen waaien en vogels kunnen er niet bij.

Alleen op intensieve plekken (bijvoorbeeld nabij scholen) waar veel overlast is en de biodiversiteit nog onvoldoende is hersteld kiezen we voor het curatief bestrijden van de rupsen. De curatieve bestrijding is het verwijderen van rupsen en rupsennesten als er rupsennesten aanwezig zijn in de boom of aan de stamvoet. Deze rupsen hebben dan al brandharen ontwikkeld.