Fietsverlichtingsactie in Made: Zet je licht aan!

Na vanochtend kun je gele sjablonen tegenkomen op verschillende fietspaden in Made. De fietsverlichtingsactie van de ANWB is opgepakt door Lijst Harry Bakker en in de personen van Riebert Verheugen, Hans van den Bersselaar en Ton de Bok worden de sjablonen van het fietslampje en de tekst 'Zet je licht aan!' op de fietspaden in Made gespoten met felle, gele verf.

Vanmorgen startte de actie op de Sluizeweg. Afgelopen maand is er door de bewonersvereniging Kaiweg een zwartboek aan de gemeente is overhandigd over het slechte onderhoud van de weg en de gevaarlijke verkeerssituaties die daar dagelijks ontstaan, o.a. voor de honderden fietsers die dagelijks naar school in Raamsdonksveer fietsen en 's middags weer terug naar huis gaan. Carla Flipsen stond vanmorgen bij de heren van Lijst Harry Bakker uit naam van de bewonersvereniging. "Het is hier gewoon een racebaan. Op het stuk van de rotonde tot aan het bebouwde kombord geldt een maximum snelheid van 60 km/u, waarna het overgaat in 50 km/u. Daarom hebben we ook een bord bij het Agri Centrum De Bruijn mogen plaatsen, waarop duidelijk staat aangegeven dat je maximaal 50 km/u mag rijden. Maar gisterenavond stond ik mijn tanden te poetsen en ik hoor een voertuig zó gigantisch hard aan komen rijden dat ik dacht 'Als deze persoon de macht over het stuur verliest, rijdt hij zichzelf hartstikke dood'. Deze fietsverlichtingsactie ondersteunen wij dus ook en we zijn heel blij dat deze sjablonen ook hier in de Sluizeweg worden geplaatst", aldus Carla. 

Op de vraag of de sjablonen niet een tikje groter hadden mogen zijn, vertelt Riebert Verheugen: "Dit zijn de officiële sjablonen vanuit de ANWB, zij hebben dan ook deze grootte bepaalt. Het lijkt misschien niet groot, maar door de gele verf vallen ze wel degelijk op. De verf blijft overigens een week of 7 à 8 zitten, daarna vervaagt en verdwijnt deze. Het is namelijk gebleken dat als iets te lang ergens staat, mensen eraan wennen en het effect dus afneemt. Desalniettemin gaan we ze deze ochtend op verschillende fietspaden in Made spuiten. We kijken hierbij naar de paden waar veel scholieren langsfietsen. Nu gaan we bijvoorbeeld naar de Crullaan."

Beelden bij dit artikel